banner

CASE STUDY
Oplossingen statische elektriciteit - Blisterverpakkingen

athex-industrial-suppliers_case-study

Het thermovorm-vacuümproces wekt enorme hoeveelheden statische ladingen op, met als gevolg dat blisterverpakkingen sterk kunnen worden opgeladen. Soms is er een probleem met het positioneren van de blister-verpakking, wat kan worden voorkomen door het gebruik van een geïoniseerde luchtnozzle. Meer voorkomend zijn de problemen die ontstaan bij het vullen van de blisters met een product.

Download case study Fraser Anti-Static Techniques


Elektrostatische schokken
Het metalen deksel op de blisterverpakking is een zwevende geleider en kan inductief geladen worden door de aanwezige statische elektriciteit in het plastic gedeelte van de verpakking. Deze lading kan mogelijk een schok geven. De hoeveelheid lading in een kleine verpakking is vrij klein, maar bij grotere hoeveelheden kan de geaccumuleerde lading pijnlijke schokken veroorzaken.
Een kleine vermindering van statische lading kan worden bereikt door een antistatische borstel met zijn roestvrij stalen filamenten het deksel te laten raken zodra het uit de machine komt. Een beter alternatief is het neutraliseren van de hele verpakking met een ionisatiestaaf, zoals afgebeeld.


Stof op de blisterverpakking
Stof van het product en ander poeder dat op de hechtingslaag van de blisterverpakking terechtkomt, kan een goede afdichting van de afsluitfolie verhinderen.
Dit stof kan verwijderd worden met behulp van een luchtmes in combinatie met een neutralisatiestaaf en een eenvoudig stofafscheidingssysteem. De luchtstroom moet kunnen worden geregeld om te voorkomen dat het productieproces wordt verstoord.


Product springt uit de verpakking
Als er een hoge lading in de blisterkuiltjes zit, kan deze het product, of een deel van de poedercoating errond, afstoten.
Om dit te voorkomen kan de blisterverpakking geneutraliseerd worden met een ionisatiestaaf vlak voor het vulstation.

Contacteer ons

BRON: Fraser Anti-Static Technniques Ltd., “Solutions to static problems, Packaging, Blister Packaging Applications” (BlisterPackaging_Iss4)
Vrij vertaald naar het Nederlands.