banner

CASE STUDY
Oplossingen statische elektriciteit - Verpakkingsindustrie

athex-industrial-suppliers_case-study

Statische elektriciteit veroorzaakt ernstige problemen in de verpakkingsindustrie, met name bij het inpakken, printen en labelen. Fraser biedt kosteneffectieve oplossingen voor al deze problemen. Enkele veelvoorkomende toepassingen worden hieronder weergegeven.

Download case study Fraser Anti-Static Techniques


Wikkelmachines
Indien de film/folie aan het product of de machine blijft kleven, wordt een ionisatiestaaf geplaatst op de laatste positie waar de film zich in de vrije lucht bevindt, vooraleer het product wordt ingepakt. Als de film afwikkelt en de haspel niet verlaat, of zich rond de rollers wikkelt, moet dit worden geneutraliseerd net na het ontspannen. In het geval er grote rollen worden gebruikt, is een ionisatiestaaf met een groot bereik ook een mogelijkheid. Dezelfde principes zijn van toepassing op omwikkelaars, flow-wrappers en krimpfolie.


Inktmarkering en controlewegers
De statische lading op kunststof producten of producten verpakt in plastic folie kan het inktpatroon vervormen of de elektronica verstoren. Er kan zich ook een ontlading vormen die de printkop of elektronica kan beschadigen. Dit kan worden verholpen door een ionisatiestaaf te installeren zoals weergegeven op de afbeelding hiernaast. Als de variatie in producthoogte meer dan ongeveer 100 mm is, zal een ionisatiestaaf met een kort bereik voldoende zijn. Anderzijds kan een blower of ionisatiestaaf met lang bereik gebruikt worden om dit probleem te verhelpen over grotere afstanden.


Labeltoepassingen
De statische lading kan aanwezig zijn op het etiket of op het product (b.v. een kunststof fles). Het zorgvuldig positioneren van een ionisatiestaaf kan deze problemen voorkomen. De staaf moet gericht zijn op het product en ook op het etiket als het de stickerrol verlaat, zoals getoond in de schets. Indien het product vóór de labelkop wordt gelabeld, kan een tweede ionisatiestaaf iets voorop de transportband vereist zijn.


Neutralisatiestaven voor lang of kort bereik
Het type ionisatiestaaf wordt gekozen in functie van de positie waar deze geïnstalleerd kan worden, meer bepaald de afstand tussen de neutralisatiestaaf en het te neutraliseren object. Ook speelt de variatie van de afmeting van het product een belangrijke rol. Belangrijk is dat het te ioniseren oppervlak zich binnen het optimale ionisatiebereik van de neutralisatiestaaf bevindt.

Contacteer ons

BRON: Fraser Anti-Static Technniques Ltd., “Solutions to static problems, Packaging, Packaging General” (PackagingGeneralIss6)
Vrij vertaald naar het Nederlands.